De Beste Principes van Effectief Web Design

 

Navigatie:

Ten eerste willen we website navigatie bespreken omdat navigatie misschien wel een van de belangrijkste facetten van een goede website is. Wanneer men een website bezoekt dan is er weinig vervelender dan onprettig navigeren. Dit betekend dat navigatie een belangrijke rol speelt tijden het ontwerpren van de website. Het hoofd navigatie menu moet goed geordered zijn en een solide basis leggen voor een eindgebruiker. Wanneer je bijvoorbeeld een e-commerce website maakt, is het aanbevolen om de eindgebruiker zo snel mogelijk naar de kassa te sturen zodat de potentiële klant niet afdwaalt op de website.

Aan de andere kant, als de website fungeert als een informatieve site dan kan je de eindgebruiker laten ‘dwalen in een verhaal’ om zoveel mogelijk informatie te delen. Naar de kassa gaan is niet belangrijk want dat is niet het einddoel van de website.

Doel:

Logischerwijs speelt het doel van de website een fundamentele rol in de samenstelling van het ontwerp. Wij bevelen je aan om verschillende websites te analyseren die een overeenkomst hebben in relatie met het doel van jouw website. Door een vergelijking te maken met al bestaande websites kan je zien waar de focus ligt. Natuurlijk is er nooit 1 correcte manier en daardoor raden wij aan om jouw eigen gedachtengang ook vrijheid te geven. Website design is ten slotte een mogelijkheid om creatief en efficiënt te werk te gaan.

Afbeeldingen:

Het grafische aspect moet niet onderschat worden tijdens het ontwerpen van de website omdat gebruikers vaak de voorkeur geven aan plaatjes. Daardoor vormen in het oog springende ontwerpen vaak een reden om de attentie van de gebruikers te pakken. Recentelijk onderzoek heeft bewezen dat plaatjes en media de aandacht van website bezoekers met 10% verhoogd. Dit leidt er toe dat men langer op de website blijft en er meer kans is dat de gebruiker terugkomt.

Kleuren en letter types:

Naast het kiezen van de juiste foto’s en afbeeldingen voor je website is het ook van belang om je website een goede kleur te geven. Als je bijvoorbeeld van plan bent om een website over de natuur te maken dan is het aanbevolen om een paar verschillende kleuren groen en bruin te gebruiken. Aan de andere kant, als je een e-commerce website maakt voor babyspulletjes, dan zijn lichte varianten van de kleuren blauw, geel en roze aanbevolen.

Tevens is de keuze voor lettertype essentieel omdat er niks vervelender is om een onprettig lettertype te lezen op een website. Wij bevelen 2 types lettertypes aan, 1 voor de titel en 1 voor de inhoud van de text. Op deze manier is er makkelijk een onderscheid te maken tussen de titel en de rest van de tekst.