Mythes Over Grafisch Ontwerp

Iedereen kan een grafisch ontwerper worden

Dit is ongetwijfeld één van de grootste mythes die bestaat omtrent het worden van grafisch ontwerper. Wat veel mensen niet weten is dat een grafisch ontwerper vaak een opleiding heeft gehad in de theorie en praktijk rondom het ontwerpen van verschillende kunsten. Na de opleiding heeft een grafisch ontwerper de benodigde kennis om deze toe te passen voor projecten van klanten. Maar het is belangrijk om te noteren dat de ontwerper dan nog steeds aan het leren is en nieuwe dingen tegenkomt. Dit betekent dus dat er heel veel moeite en tijd in het ontwerpen van unieke producten, logo’s etc. gaat.

Daarnaast moet een grafisch ontwerper niet alleen goed zijn met verschillende software programma’s maar ook een klantvriendelijke houding hebben. Veel klanten weten vaak niet wat ze precies zelf willen en verwachten dat de ontwerper automatsich maar met een paar voorstellen komt. Dit kan enige frictie vooroorzaken en daardoor is het fundamenteel dat een grafisch ontwerper gecalculeerd met verschillende mensen om kan gaan.

Grafisch ontwerpers hebben een natuurlijke creativiteit

Je bent geboren met een een natuurlijke creativiteit en daardoor is grafisch ontwerpen makkelijk. Dit is iets wat ontwerpers vaak te horen krijgen. Zoals net benoemd, er gaat ongeloofijk veel energie in het perfectioneren van deze kunst en daarbij is creativiteit een voordeel, maar zeer zeker niet de enigste belangrijke factor.

Grafisch ontwerpers verdienen veel geld

Als beginnend freelancer kan het lastig zijn om goede projecten binnen te halen en daardoor kiezen wij dit dus als onze tweede mythe. Vaak vragen de klanten zich af of het besteedde geld de moeite waard is, maar begrijpt de klant niet voor de volle 100% hoeveel werk er aan het project besteed word. Van het perspectief van de ontwerper is het soms makkelijker om een paar extra uur aan het project te besteden om de klant tevreden te houden, alhoewel hij hiervoor niet betaald wordt.

Het ontwerpen van een logo kan in een uur gedaan worden

Onze derde mythe is relaterend aan het feit dat grafische ontwerpers veel geld verdienen. Het creëren van een logo, website of andere type ontwerp is een complexe procedure waar veel tijd in gaat. De ontwerper maakt vaak eerst verschillende schetsen om deze vervolgens aan de klant te presenteren. Vervolgens gaat de ontwerper weer terug met de terugkoppeling om een verbetering toe te passen. Daarnaast komt ook kijken dat de klant vaak niet weet wat hij of zij zelf wilt en daardoor moet de ontwerper haar eigen gedachtengang laten gaan, iets wat meer tijd kost.